historie Pasar Mundial


Van Pasar Malam Mundial (1992) naar Pasar Mundial (2018)

pasar = markt in Maleise/Indonesische taal en mundial = werelds in Latijns/Zuidamerikaanse taal

en uiteraard vervult overal het hoge culinair gehalte en heerlijk lekker eten en drinken @ de Pasar Mundial een hoofdrol
INFO & HISTORIE 01 In 1992 vond  de eerste ‘Pasar Malam Mundial’ plaats, een hele gezellige Indonesisch/Oosters/Aziatische markt. Dit werd geïnitieerd en georganiseerd door een familie, waarbij vader en moeder (†) met de feestelijke opening in een becak (Indonesische fietstaxi) als eerste officiële bezoekers het evenement binnen werden gereden. In de loop der jaren werden zij een begrip in Nederland, vooral ook omdat zij overal tijdens deze events een gezellige – en vooral swingende – sfeer wisten te brengen. Er werd zelfs hier of daar vaak gewoon op straatstenen, stoep of  het gras gedanst !

INFO & HISTORIE 02 De Pasar Malam Mundial werd al gauw toegevoegd aan de reeks van reeds bestaande ‘pasars’ van de andere organisatoren binnen de Indische gemeenschap in Nederland, waarvan de Pasar Malam Besar (tegenwoordig Tong Tong Fair), Pasar Bagus, Pasar Gambir, Pasar Malam, Pasar Asia, Pasar Bronbeek, Pasar Asli, Pasar Tropenvrienden, Pasar Kecil en Pasar Soré de meest bekende waren.

INFO & HISTORIE 03 Zij onderscheidde zich ten opzichte van alle andere pasars doordat deze vrijwel altijd overal in de open lucht plaatsvonden op openbare locaties én dat daardoor de entree voor de bezoekers vrijwel altijd geheel gratis was waardoor deze altijd druk bezocht worden ; zelfs bij mindere weersomstandigheden. Dit op enkele edities hier of daar na bij gebrek aan (voldoende) sponsoring en/of indien deze in een binnenlocatie of hal plaatsvinden.

INFO & HISTORIE 04 In de afgelopen 25 jaar vonden er inmiddels meer dan 100 edities plaats van de Pasar Malam Mundial. De karavaan ging op tour en kwam daarbij onder andere in Nieuwegein, Vught, Capelle aan den IJssel, Bergen op Zoom, Naaldwijk, Kerkdriel, Oosterhout, Gouda, Dongen, Nieuwerkerk aan den IJssel, Kaatsheuvel, Dordrecht, Rijen, Spijkenisse, Houten, Gorinchem, Hoeven, Moordrecht, Roosendaal, Hoogvliet en Waalwijk met als hoogtepunt ongetwijfeld de prachtige editie in Delft op de grasweides aan de plassen van natuurgebied de Delftse Hout.

INFO & HISTORIE 04AVroeger was er ‘een grote familie’ van deelnemende standhouders te vinden op vrijwel elke Pasar Malam Mundial. Zij werden dan ook ‘het gezicht’ van alle marktkooplieden op de pasar. Nu – meer dan 25 jaar na dato – zijn Esther & Piare Heera, de heer Baynath, Selina en Sjoert Markoem daarvan als enige nog overgebleven. Bij leven en welzijn zijn en blijven zij op vrijwel elke Pasar Mundial te vinden !

INFO & HISTORIE 05 Inmiddels zijn de oorspronkelijke traditionele ‘pasars’ ter ziele gegaan nadat bijna alle organisatoren overleden of gestopt zijn vanwege een te hoge leeftijd. Alleen de Tong Tong Fair (voorheen Pasar Malam Besar), Pasar Tropenvrienden Den Helder en de Pasar Soré bestaan op dit moment nog steeds naast de Pasar Mundial. Daarnaast zijn er de laatste jaren een aantal nieuwe, hedendaagse collega-organisaties bij gekomen zoals Istimewa Events, Stichting Stellar, Azië Events en Pasar Malam Rijswijk, die enkele van de bestaande pasars overgenomen hebben of die zelf begonnen zijn met een eigen ‘pasar’ concept. Daarmee wordt toch dit stukje traditioneel erfgoed in ere gehouden.

INFO & HISTORIE 06Pasar Mundial koos in de loop der jaren voor een veel bredere en meer wereldse aandacht, hetgeen ook regelmatig terug te vinden is in het aanbod aan culturele aspecten. Zo kregen onder andere ook (Zuid) Amerika en Afrika een aandeel in zowel entertainment programmering als verkoopstands en kramen op de markt. Het nieuwe en bredere concept trekt een nog grotere doelgroep aan, waardoor het altijd druk bezochte events zijn. Door de enorme gezelligheid en sociaal maatschappelijke saamhorigheid die de Pasar Mundial uitstraalt werden een steeds drukker bezochte markt en vollere terrassen een feit.

INFO & HISTORIE 07Door de jaren heen nam helaas het aantal aanbieders van authentieke en handgemaakte artikelen uit Indonesië en andere Oosters/Aziatische landen gestaag af. Als gevolg daarvan werden mettertijd steeds meer kramen en stalletjes op de pasars met producten uit andere landen opgevuld, zodat er toch nog sprake kon blijven van een waardig, werelds en (multi-)cultureel markt evenement – het woord ‘pasar’ betekent ten slotte markt – en werden deze steeds diverser qua aanbod.

INFO & HISTORIE 08 De benaming Mundial kreeg daarmee dus steeds meer draagkracht, reden waarom in 2018 dan ook de naam veranderd werd in Pasar Mundial. Dit alles uiteraard met de goedkeuring, toestemming en onder toezicht van haar inmiddels ruim over de 80 jaar oude – maar nog steeds in blakende gezondheid zijnde – geestelijk vader en bedenker, die trouw op elke pasar aanwezig is en het niet kan laten om deze flink te blijven promoten en een toeziend oogje in het zeil te blijven houden.

Kortom : Wees welkom op dit historische evenement, alwaar u als bezoeker op deze gezellige markt de wereld leert kennen !