historie Pasar Mundial


Van Pasar Malam Mundial (1992) naar Pasar Mundial (2018)

pasar = markt in Maleise/Indonesische taal en mundial = werelds in Latijns/Zuidamerikaanse taal

en uiteraard vervult overal het hoge culinair gehalte en heerlijk lekker eten en drinken @ de Pasar Mundial een hoofdrol
INFO & HISTORIE 01 In 1992 vond in navolging van de trend op cultureel Indisch/Indonesisch gebied de eerste ‘Pasar Malam Mundial’ plaats, een hele gezellige Indonesisch/Oosters/Aziatische markt, geïnitieerd en georganiseerd door de familie Günthardt, waarbij vader Puck en moeder Ankie (†) met de feestelijke opening in een becak (Indonesische fietstaxi) als eerste officiële bezoekers het evenement binnen werden gereden. In de loop der jaren werden zij een begrip in de Indische wereld in Nederland, vooral ook omdat zij overal op de pasars sfeer wisten te brengen door de bezoekers al jiv’end in een heuse ‘potpourri’ op de dansvloer te krijgen, vaak zelfs gewoon op de straatstenen of op het gras !

INFO & HISTORIE 02 De Pasar Malam Mundial werd al gauw toegevoegd aan de reeks van reeds bestaande ‘pasars’ van de andere organisatoren binnen de Indische gemeenschap in Nederland, waarvan de Pasar Malam Besar (familie Boon, tegenwoordig Tong Tong Fair), Pasar Bagus (Fred Lammers), Pasar Gambir (familie Yunus), Pasar Malam (familie Metekohy), Pasar Asia (familie Ali), Pasar Bronbeek (Bronbeek Arnhem), Pasar Asli (familie de Roy van Zuydewijn), Pasar Tropenvrienden Den Helder (overgenomen door Stichting Stellar), Pasar Kecil (Peter en Anne Beckman) en Pasar Soré (Indische vereniging OWTS) de meest bekende waren.

INFO & HISTORIE 03 Zij onderscheidde zich ten opzichte van alle andere pasars op twee punten, namelijk dat deze altijd overal in de open lucht plaatsvonden op openbare locaties én dat de entree voor de bezoekers geheel gratis was, waardoor deze altijd zeer druk bezocht worden ; zelfs bij mindere weersomstandigheden. Tevens kreeg zij in de loop der jaren de toepasselijke ondertitels ‘Oosterse Culturele Driedaagse’ en ‘Asian Fair’.

INFO & HISTORIE 04 In de afgelopen 25 jaar vonden er inmiddels meer dan 100 edities plaats van de Pasar Malam Mundial. De karavaan ging op tour en kwam daarbij onder andere in Nieuwegein, Vught, Capelle aan den IJssel, Bergen op Zoom, Naaldwijk, Kerkdriel, Oosterhout, Gouda, Dongen, Nieuwerkerk aan den IJssel, Kaatsheuvel, Dordrecht, Rijen, Spijkenisse, Houten, Gorinchem, Hoeven, Moordrecht, Roosendaal, Hoogvliet en Waalwijk met als hoogtepunt ongetwijfeld de prachtige editie in Delft op de grasweides aan de plassen van natuurgebied de Delftse Hout.

INFO & HISTORIE 04AVroeger was er ‘een grote familie’ van deelnemende standhouders te vinden op vrijwel elke Pasar Malam Mundial. Zij werden dan ook ‘het gezicht’ van alle marktkooplieden op de pasar. Nu – meer dan 25 jaar na dato – zijn Esther & Piare Heera, de heer Baynath, Selina en Sjoert Markoem daarvan als enige nog overgebleven. Bij leven en welzijn blijven zij nog steeds altijd trouw komen en zijn zij op vrijwel elke Pasar Mundial te vinden !

INFO & HISTORIE 05 Inmiddels zijn de meeste oorspronkelijke traditionele ‘pasars’ allemaal ter ziele gegaan bij gebrek aan animo bij anderen om de organisatie over te nemen nadat bijna alle organisatoren inmiddels overleden of gestopt zijn vanwege een te hoge leeftijd. Alleen de Tong Tong Fair (voorheen de Pasar Malam Besar), Pasar Tropenvrienden Den Helder en de Pasar Soré bestaan op dit moment nog steeds naast de Pasar Malam Mundial. Daarnaast zijn inmiddels een aantal nieuwe, hedendaagse collega-organisaties bij gekomen zoals o.a. Istimewa Events, Stichting Stellar, Azië Events en Pasar Malam Rijswijk, die enkele van de bestaande pasars overgenomen hebben of die zelf begonnen zijn met een eigen ‘pasar’ concept. Daarmee wordt toch dit stukje traditioneel Indisch/Indonesisch erfgoed in ere gehouden.

INFO & HISTORIE 06 Wij kozen in de loop der jaren voor een veel bredere en wereldsere aandacht, hetgeen ook regelmatig terug te vinden was in het aanbod aan culturele aspecten. Zo kwamen er modeshows en demonstraties van dansen en rituelen uit alle werelddelen voorbij en kregen onder andere ook Zuid Amerika en Afrika een aandeel in zowel de entertainment programmering als de verkoopstands en kramen op de markt, waarmee het nieuwe ‘format’ van de altijd heel druk bezochte Pasar Malam Mundial en ook de steeds voller wordende terrassen een feit werden.

INFO & HISTORIE 07Door de jaren heen nam helaas het aantal aanbieders van authentieke handgemaakte artikelen uit Indonesië en andere Oosters/Aziatische landen gestaag af, vooral ook omdat deze steeds meer machinaal in Thailand en China vervaardigd werden en tegen ‘low budget’ prijzen bij o.a. winkels zoals het Kruidvat, de Marskramer, de Action, de Xenos en de Big Bazar verkrijgbaar zijn. Als gevolg daarvan werden mettertijd steeds meer kramen en stalletjes op de pasars met producten uit andere landen opgevuld, zodat er toch nog sprake kon blijven van een waardig en (multi-)cultureel marktevenement – het woord ‘pasar’ betekent ten slotte markt – en werden deze steeds diverser en wereldser qua aanbod.

INFO & HISTORIE 08 De benaming Mundial kreeg daarmee dus ook steeds meer draagkracht, reden waarom in 2018 dan ook de naam veranderd werd in Pasar Mundial. Dit alles uiteraard met de goedkeuring, toestemming en onder toezicht van haar inmiddels ruim over de 80 jaar oude – maar nog steeds in blakende gezondheid zijnde – geestelijk vader en bedenker Puck Günthardt, die trouw op elke pasar aanwezig is en het niet kan laten om deze flink te blijven promoten en een toeziend oogje te blijven houden,  al swingend en jiv’end sfeer wetend te brengen op de live muziek.

Kortom : Wees welkom op dit historische evenement, alwaar u als bezoeker op deze gezellige markt de wereld leert kennen !